Lexikon
Égetett mész
A mész lehet égetett mész (kalcium-oxid, CaO), vagy oltott mész (kalcium-hidroxid, Ca(OH)2).
A kalcium-oxid (CaO), (más néven égetett mész, vagy E529) egy széles körben használt szervetlen vegyület, melyet kalcium és oxigén alkot. Fehér szín?, korrozív, lúgos kémhatású kristályos port alkot. A kereskedelemben kapható kalcium-oxid általában más vegyületeket (magnézium-oxidot, szilícium-dioxidot, kis részben alumínium-oxidot és vas-oxidot) is tartalmazhat.
A kalcium-oxidot általában mészk? hevítésével (mészégetés) állítják el?, ugyanis h? hatására a kalcium-karbonát (CaCO3) kalcium-oxidra (CaO), és szén-dioxidra (CO2) bomlik. A folyamat 825 °C fölött megy végbe.[1]
CaCO3 ? CaO + CO2
A folyamat reverzibilis. A leh?lést követ?en a kalcium-oxid azonnal elkezdni megkötni a leveg?ben található szén-dioxidot, és id?vel a kalcium-oxid kalcium-karbonáttá alakul vissza. A mészégetés az els?, ember által felfedezett kémiai reakciók egyike, már az ?skorban is ismerték ezt az eljárást.
Élelmiszerek esetén általában savanyúságot szabályozó anyagként alkalmazzák E529 néven. Felhasználják még cukorgyártás során (szennyez?dések eltávolítására), pékárukban (stabilizálószerként), valamint állati belek (hurkához, kolbászhoz) tisztítása, és kezelése során. El?fordulhat kakaóban, bélbe töltött húskészítményekben, valamint pékárukban. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva. Élelmiszerek esetén mellékhatása nem ismert.
A kalcium-hidroxid (más néven oltott mész, vagy E526) egy szervetlen vegyület, melynek képlete Ca(OH)2. Színtelen kristályok, vagy fehér por formájában fordul el?. A kalcium-oxidból, víz hozzáadásával állítják el?. A folyamatot a mész oltásának is nevezik. Vízben oldott kalcium-klorid, és nátrium-hidroxid segítségével is el?állítható. 512 °C-on elbomlik.[2] Vízben oldva er?sen bázikus kémhatású. Az oldaton szén-dioxidot átvezetve tejfehér szuszpenzió képz?dik, azaz a kalcium-hidroxid a szén-dioxiddal reagálva kalcium-karbonáttá alakul. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Calcii hydroxidum néven hivatalos.
Er?sen lúgos kémhatása miatt széles körben alkalmazzák:
- Víz és szennyvíz tisztítása során a lebeg? részecskék kicsapatására, valamint a savas kémhatás ellensúlyozására alkalmazzák
- Számos esetben a nátrium-hidroxid helyettesítésére használják.
- Biológiai felszívódása könny?, ezért akváriumokban és terráriumokban kalcium bevitelére alkalmazzák
- A vegyiparban kalcium-sztearát el?állítása során is alkalmazzák.
- Élelmiszerek esetén els?sorban savanyúságot szabályozó anyagként használják, E526 néven. El?fordulhat borokban, egyéb alkoholos italokban, sajtokban, kakaóban, fagyasztott élelmiszerekben, zöldségekben, valamint szárított halakban. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, valamint élelmiszerek esetén nincs ismert mellékhatása, mert rendkívül er?s lúgossága miatt csak kis nagyon kis mennyiségben alkalmazható.
- Tölt?anyagként k?olajszármazékokban, festékekben, gombaöl? szerekben el?fordulhat.
- A gyógyszeripar er?s antimikrobiális és csontregenerációt serkent? szerként alkalmazzák.[3]
- Fogászatban antimikrobiális, gyulladáscsökkent? és dentinképz? hatásai miatt használják.